Pàgina d'activitats
PROVES PAU: pàg UIB
_______________________________________________________________
Activitats diverses
T20: ANOMALIES DEL SISTEMA IMMUNITARI
T19: IMMUNITAT:
fitxa resum
PWP explicatiu
T18: MICROORGANISMES: MALALTIES I BIOTECNOLOGIA
Biotecnologia microbiana
INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA
|
INDÚSTRIA FARMACÈUTICA
|
INDÚSTRIA DEL MEDI AMBIENT
| |
etanol de la fermentació alcohòlica; es desprèn CO2
ex.: llevats de Saccharomyces per vi, cervesa, whisky; pa
|
Obtenció d’antibiòtics (com penicil·lina del fong Penicillium), vitamines (coom la B12)produïda per bacteris), aminoàcids (produïts per excedent en bacteris) utilitzats com a edulcorants o antioxidants en alimentació i per obtenir enzims.
|
Control de plagues d’insectes: mitjançant toxines produïdes per microorganismes que només afecten a l’insecte
| |
àcid làctic de la fermentació làctica;
ex.: lactobacillus i lactococcus
Es pot obtenir iogurt o formatge.
Hi ha diferents tipus de formatge:
-quallada: bacteris productors de renina que quallen la llet, si s’extrau el líquid queda el formatge fresc.
-formatge curat: fermentació bacteriana i floridures en superfície. L’acció de l’àcid làctic i la caseïna definiran la textura i l’aroma final del formatge.
|
Control microbiològic en la indústria alimentària: es tracta de controlar la població de microorganismes no patògens que es troben als aliments per a conservar aquests mitjançant processos de deshidratació, temperatures extremes, additius,...
| ||
Enginyeria genètica: cada vegada més utilitzada però cal controlar la inestabilitat dels plasmidis o algunes unions genètiques incorrectes.
| |||
Depuració d’aigües residuals: eliminació de residus orgànics a les aigües amb el tractament amb bacteris i protozous, que les transformen en CO2 i CH4
| |||
Degradació d’hidrocarburs:procés anomenat bioremediació en el qual actuen diverses espècies de bacteris, llevats i floridures i els transformen en CO2.
Té el problema que si els abocaments on s’acumulen les substàncies que contenen aquests hidrocarburs descendeixen al fons marí no es poden degradar perquè aquests organismes només actuen en condicions aerobies.
| |||
àcid acètic que no és fermentació sinó respiració incompleta; s’obté vinagre
|
T17: MICROORGANISMES
T16: EVOLUCIÓ (Pàg 55-71)
T15: MUTACIONS (Pàg 1-54)
T14: L'ADN, PORTADOR DEL MISSATGE GENÈTIC
TRADUCCIÓ ADN:
T13: GENÈTICA MENDELIANA
T12: REPRODUCCIÓ CEL·LULAR
T11: ANABOLISME
ANABOLISME ESQUEMÀTIC
T10: CATABOLISME
T9: ENZIMS. METABOLISME.
T8: ORGÀNULS AMB MEMBRANA. NUCLI.
MEMBRANES I ORGÀNULS
T7: MEMBRANES I ORGÀNULS SENSE MEMBRANA
Tipus de transport: transport passiu, transport actiu
Unions entre membranes:
UNDULIPODIS
T6: LA CÈL·LULA
PWP: ÀCIDS NUCLEICS
T5: ÀCIDS NUCLEICS/NUCLI
T4: PROTEÏNES:
T3: LÍPIDS:
T2: GLÚCIDS:
T1: BIOELEMENTS I BIOMOLÈCULES INORGÀNIQUES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada